Monday, November 21, 2016

10 Most Annoying Things as a Cat

Posted by ainulaliah at 4:47 PM 0 comments
Assalamualaikum.

Hrini didi n bobo nk share skit ttg tajuk kt atas. Bkn apa, kmi dua dh lma brsabar dgn hrpn depa akn berubah tp hmmm ....

So lets beginnn,

10) Buat donno
Bobo : Sya bkn menagih simpati la tp scra jujurnya saya mmg rasa tersisih bila depa xbak layan sya . Sya ni nk kta xhandsome, mmg x la . Nk kta xsado  lglah salah. Cuma mybe terLEBIH sado kot. Tp hmmm sado pon salah ka? 

9)Suka show off
Didi: Didi mmg dri dlu lgi geram kt keluarga Abdul Muin ni tmbh2 yg kedua dgn bongsu tu. Suka show off mknn depa . Depa igt didi xteringin kot. Depa xnmpk ka mata ayaq eh eh ayaq mata didi dok bertakung. Ya ya mmg la didi nk diet tp xkan la smpai xleh nk merasa even skit kot. Mybe depa dua tu lapaq sgt kot. Xpaa lepas didi hntaq burung kt depa dua. Heee :)

8)Tak helpful langsung
Bobo: Dlm byk2 sya dok menjaga rumah depa ni dri stray cats la sya rasa bole bilang dgn jari brp kali depa tlg sya. Bkn la sya mengharap sgt prtolongan depa tpi u know la kn, nmpk mcm sya ni bodyguard depa ja walhal sya ni salah seorang yg patut dihormati kot sbb rumah ni tmpat kelahiran sya.

7)Tidur
Didi: Plg meluat bila time mlm2, ada la org mai agkt Didi supaya tiduq dgn depa. Habih mimpi Didi yg ala2 Cinderella jumpa Prince Charming. Bukn tu ja , kalau tiduq atas katil xpa jgk ni tiduq atas kerusi yg xprnh basuh plak tu. Geli didi nk tiduq atas tu. Yelaaa Didi takut la skrg kn byk virus menular. 

6)Makan
Didi: Kdg Didi x nak mkn cereal bkn apa tp sbb Didi dh jemu dh . Hari2 mkn cereal ja . Didi nk jgk ikan lemak rebuih. Dh la bru2 ni Didi ada bca , kucing yg mkn cereal, risikonya tinggi utk dpt penyakit karang batu. (Ehey, jgn pndgku sebelah mata. Result pt3 didi stret As oke) . Tmbhn pula, (Didi dpt 98 dlm bhs melayu penulisan) Didi geli nk share belas mknn cereal dgn kucing jantan yg lain . Dhla depa xgosok gigi, bkn muhrim laktu. Tula Didi kdg2 mkn terus ja dlm beks besaq cereal tu. Sonang !

5)Tudung kencing
Bobo: もう我慢できない ! *I can't stand it anymore!* ( Bobo prnh menetap di Jepun if semua still igt la) Mana x nya , kalau bau kencing kucing ke msti Bobo yg kena. Emangnya rumah ini enggak sudah kucing jantan yg lain? Oke yg ni bkn sbb prnh stay kt indon tp sbb terpengaruh dgn crita sinetron . Ops bocor rhsia. Bobo kdg2 geram jgk dgn perangai depa tu smpai Bobo sengaja p kencing . Puaih ati. *buat gaya like a boss*

4)Tgkp gmbaq tiduq
Didi: Mmg Didi mengaku hobi Didi ialah tidur dn tidak dinafikan Didi tiduq buas. Tp Didi still xsuka n xfhm why tah nma apa tah suka sngguh amik gmbaq Didi terutama wktu tiduq. Bole dak lepas ni jgn amik gmbaq Didi sbb kalau mak boipren Didi tau, habihla kena reject. Hrp maklom.

3)Dating
Didi: Jgn buat muka tercengang sgtla bca statement Didi kt atas tu. To make it clear, Didi nk umumkn mmg rumour Didi berkapel dgn kucing putih itu benar. Kmi mybe akn bertunang pada 1 jan 2017 setelah mndpt persetujuan dri kedua-dua pihak. Pihak lelaki dh setuju cuma pihak Didi je tak sbb abg Bobo xsuka dgn kucing putih tu. Ktanya, kucing putih tu rude dn agak tua utk Didi. Didi rsa dia malu sbb kucing tu lgi hensem. Ekekekeke. Apa2pon hope semua doakan yg trbaik yaa. Btw lupa plk nk crita apa yg annoyingnya dgn dating ni? Act , depa ni suka amik gmbaq Didi wktu dating . Pg siang mlm , pantang nmpk Didi dating je msti tgkp gmbar . Paparazzi betul . 

2)Ckp manja
Didi: Meluat dgn stail org ckp2 manja ni. Fyi, Didi ni dh dewsa so plisla lyn Didi mcm org dewasa. N stop ckp ngan didi guna bhs manja. Etc: hruf k jdi d . Rimas tau dk rimas. Pstu *yg ni selingan jela* , depa ni suka pairkan Didi dgn Jep . Alaaa kucing selebriti tu. Sudh2 la Jep tu dh berumah tangga dh pon. Didi xnak la jdi org ketiga n mghancurkn rumah tngga org. (Ostajah pilihan spotted)

1)Tiru suara kucing
Didi: Yg ni plg Didi xleh thn , kenapala suka sgt tiru suara kucing. Dh manusia buat cara manusia. Ni dok buat suara kucing. Serabut ahh. Kalau jdi xpa jgk, ni mcm org utagha nk ckp keyel . Kdg2 smpai xphm n nk tergelak pon ada. Tp ada satu peristiwa yg Didi xleh maafkn , hritu Ainul Aliah pi tiru suara kucing p kena plak mksud dia Didi benci awak. Dhla wktu tu Didi dgn boipren Didi. Tau dk , mkn masa 2 minggu jgk Didi nk selesaikn mslh tu. So plis lah lepas ni stop ckp bhs kucing or kalau nk ckp jgk silalah pi kelas bhs kucing kt kgr yg diadakn oleh Prof Grey. Contact sya sediakn di bwh ni.

Thats all utk post kali ni. Take note ya shbt . Kalau dkk nntikn surprise kami brdua .Miahajajajajajaja.

*prof grey: 012-3456789 / greyencem@gmail.com










Wednesday, November 25, 2015

Ekspedisi Bobo n Didi Mencari Harta Karun (episode 1)

Posted by ainulaliah at 5:45 PM 0 comments
Assalamualaikum.

So spt yg tlh dihebohkn sebelum ni , so hrini lah premierenya yg telah dinantikan oleh semua org. (even xdak readers pon sokay) . Alkisahnyaaaaaa jeng jeng jeng

Pd suatu hri, Bobo bru balik dri berjogging di persiaran rumah D' Kelabu dn bru sja hndk masuk ke dlm rumah utk menonton Running Man dimana guestnya pd hri itu ialah Ainul Aliah n Didi apabila tiba2 , Ainul Aqilah ank bosnya yg garang tu memanggilnya . Bobo yg walaupon letih tp terpaksa jgk brjumpa dgn Aqilah. Namun, keletihannya brtambah lgi apabila dia telah disuruh utk mengemas stor rumah. Malangnya nasibnya. Nk panggil Didi , xbole plak sbb kelmarin Didi masih marah kt dia sbb curi ikan Didi. So terpaksala buat sorg2 ditemani olek cicak2 jalanan. Bobo yg merupakn kucing bandar amat sensitive dgn habuk2 n debu2 yg bertebangan di udara yg xberapa segar. (mesti semua org igt Bobo dpt selesema tp dak ponnn sbb dia pkai mask. Ok lawak hambar) Bobo yg teringin sgt2 nk tgk Running Man tu cpt2 la buat kerja . Prinsip Bobo wktu tu 'Biaq x kemas , Asalkn cepat'. Smpaila tiba2 tu Bobo nmpak ada sekeping kertas kulit kayu ala ala kertas org dlu2 yg sebenaqnya merupakan sekeping map. Bobo pon teruih lupa ttg impiannya nk tgk Running Man akibat dikaburkn dgn harta karun yg bakal dia dpt xlama lgi yg membolehkn dia utk teruih berjumpa dgn crew2 Running Man terutamanyiaaa Lee Kwang Soo n Song Ji Hyo. Fullammak. Sibuk berangan , tiba2 Aqilah mengejutknnya dgn satu jeritan akibat terkejut sms menonton cerita JuOn ,lalu Bobo cpt2 menghabiskn kerjanya dgn lebih sistematik n teratur smbil berfikir b brasa xsabar2 utk mencari harta karun itu.

Bersambung...

Sunday, November 22, 2015

Teaser : Ekspedisi Bobo n Didi Mencari Harta Karun

Posted by ainulaliah at 6:22 PM 0 comments
Assalamualaikum.

Sadly to say , Bobo xmenang Mr. Malaysia . Tu yg x apdet blog tu. Tp bru2 ni ada bnda best yg brlaku. Drum rolls puhlisssss....

-.- 

Ianyaaa ialahhhh kisahhhh atbencer* (cmni ka eja) Bobo n Didi. Wuhuuuu!!!
Tepuk tgn skit.

So teasernyaa,

Bobo, kucing yg malas tp nk cpt kaya namun disebabkn markah spm (sijil pets malaysia) x memberangsangkn, tlh membuatkn dia xdpt kerja. Namunnn, satu hari dia dpt satu map. Bkn map biasa2 ya kengkwan, Map Harta Karun ooooo. Oleh itu adiknya, Didi yg juga nk cpt kaya sbb nk beli make up jenama Ainul Aliah Face Shop yg brharga rm5000 tidak trmasuk beg make up limited edition yg brharga rm3000 dan juga GST telah bersetuju utk menemankn abgnya setelah dipujuk n diberi majalah kpop edisi terbaru. 

Namun , soalan yg sering ditanya, berjayakah Bobo , seorg kucing yg setakat sekrg tidak prnh bernasib baik dlm ekpedisinya kali ini? Adakn nasib akhirnya akan menyebelahinya jgk ? Dan adakh Didi akn terus menemaninya di sisi dlm menempuh plbagai cabaran spt digigit nyamuk n sebagainya dlm mencari harta karun n nk cpt kaya?

Nntikan premierenyaaa pd 

25 NOVEMBER 2015     ini

*atbencer : adventure

Sekian byebye.

Monday, February 2, 2015

Bobo's Hobbies

Posted by ainulaliah at 8:48 PM 0 comments

Assalamualaikum.

Bobo ni seekoq kucing bndar ya. Jgn main2. Dia ni ada mcm2 hobi jgk. Ni nk crita la ni.

1. Makan

Ikan kena pilih yg fresh. Direbus dgn sempurna dn dimasak dgn penuh curahn kasih syg. Huahuahuahua~ Sja ja buat action skit. Kalo xdak bnda2 tu pon dia mkn lalu ja. Bobo ni ada kt rumah 2 atau 3 kali ja. Wktu srpn , lunch n dinner. Wktu lain sibuk berpesta n bersosial dgn village n city cats yg lain kt C-Mart (Cats Mart) . Tp kalo seharian dia duk kt rumah tu mksudnya ada bnda pelik yg telah brlaku. Hmm maybe dia telah direject oleh gelpren hingusan dia tu? 

2. Tidur 

Tidur atau dgn nama yg nmpak mcm kurg malas skit ialah nap. Hahahaha. Selalunya bnda ni dia buat lepas makan setelah pulg drpd pengembaraan mencari harta karun kt Araustralia. Tapi selalunya balik dgn tgn kosong ja sbb dpt map palsu. Miahahaha. Didi , adik dia terer lgi. Byk kali dh dia bg hadiah pghrgaan berupa tikus dn burung kt kmi. Cuma kmi jelah yg xprnh bersyukur.

3. Jalan

Ehh jalan? Hahaha mcm xdak krja ja kn. Sebenaqnya brdasarkn kajian dn statistik yg tlh dibuat oleh Prof Ainul Aliah dn telah diluluskn oleh Prof Didi, mmg telah menunjukkn sekali gus membuktikn (dri tdi dok buat ayt brbunga, tpi satu isi pon xdak) bhw kucing yg brnama Bobo mghabiskn masanya lebih kurg 2/3 drpd harinya utk brjalan. Ntahlah dia mmg suka jalan kot. Dgn panas terik matahari n jerebu lgi, hahaha haish mmg xdak krja.

Yg tu ja hobi dia . Hahaha kbye.

Assalamualaikum.


 

Bobo's NOT so Marathon Day

Posted by ainulaliah at 8:46 PM 0 comments

Assalamualaikum.

Oke bobo yg ampa semua kenai melalui penbacaan di blog yg tahpapa ni ialah seekor kucing yg poyo gila. Tp sebenarnya Bobo juga punya impian n cita2 yg trsendiri iaitu ingin mnjadi Mr Malaysia.

(kalau ampa tau miss malaysia , phm2 jela mr malaysia tu apa. jgn dok tnya)

So bobo pon buat la jadual workout utk mnjadi seekor kucing gents yg sado. Dia cuba brmacam2 etc p angkat berat, sembang (sembang pon bole bakaq kalori nah.) , swimming n whatsoever la trmasuk dating! Opps. Terlebih sudahhh.

N bobo brasa boring kerana berasa aktiviti itu trlalu normal dn brcadang utk mncuba sesuatu yg baru.

Dia pon p jln2 kt area market arau, tiba2 dia trnmpak poster ttg marathon kt denai. (acah2 drama melayu. hahahaha.)

Bobo pon call nombor yg disediakn di bwh n teruih daftar namanya .

Lepas tu , Bobo pon p brlawan. Lari punya la laju smpai kaki x sentuh jalan. (Hiperbola disituuuu )

Akhirnya , Bobo smpai di garisan penamat . Bobo dpt nombor last. Bobo balik rumah n tgk crita Running Man yg latest.

THE END. :D

P/S: Bobo terpilih menjadi finalist Mr Malaysia. Doakn Bo nah. Hahaha.

Tuesday, January 27, 2015

First Love Didi <3

Posted by ainulaliah at 8:14 PM 0 comments

Assalamualaikum.

Betapa lamanya aku x apdet blog. Smpai bersawang dh. Watever.
Lani aku busy tau dak. (lassangat)

Oke. Ampa semua igt dak aku prnah crita pasai second love didi dulu?

p/s: ada buku dh tau ttg didi ni. best seller plak tu. bole beli kt popular yg brdekatan dgn rumah anda atau bole saja klik pd link d bwh utk membelinya secara online

www.didibookuonlineygkebabom.com

Pfftt . Lawak sgt. --'

Smbong balik crita , so , pes luv (first love) didi ialah tuptup. Nma dia ni ada sejarah oo. Tp sebelum tu nk crita dulu ciri2 tuptup yg membuatkn didi melting tu.

Biografi ringkas TupTup :
(atau nma manjanya dupdup)
Bulunya brwarna coklat hazel dgn matanya hijau mint . Bodynya ada six pack dgn senyumannya yg menawan serta giginya yg bersinar mampu membuatkan haiwan malah manusia sekali pon pengsan.
Haip. Bukn pengsan sbb hodoh nah, sbb MACHO tau. Nma dia pulak diambil brsempena dgn cara jalannya yg berbunyi tup tup tup akibat badannya yg trlalu tough.

(buat2 la rasa terkejut dan kagum)

So Didi yg hnya kucing kampung normal pon jatuh cinta. Tapi disebabkan perbezaan umur yg ketara tu depa just dating n x kahwin. Dupdup pon asyik dok scarlet letter kt didi n throwing pebbles ja. Manakala didi dok nyanyi lagu 'Love Story' dgn sora yg plg sedap gittew. Plus buat2 gaya seekor kucing betina yg ayu. Senang crita, depa ni ibarat Romeo n Juliet laa.

Smpai la satu thp tu Tuptup menghilangkn diri. Didi yg kecewa hmpir membunuh diri tetapi xjadi sbb jumpa dgn Pells.
(itulahplaygirlnamanyaaaaa)

Xdak sapa pon yg tau sbb apa dn kemana tuptup pergi. Kmi pon dh give up menunggu n terpaksalah kmi relakan jua dia pergi. Buknnya sedih dia pi , tp rugilah ikan yg kmi dok bg selama ni. (tskk. xikhlas)

Smpai la satu hari tu, Tuptup balik .
Dgn perasaan yg trpaksa. Sbb.

Dia SAKIT.
Mata berair. Mulut ayiaq liuq meleleh-leleh.

So tuan didi dgn emosinya membwa tuptup ke cc. Bkn cyber cafe, ni nmanya cats clinic. Doktor pon injet dia n tuptup pon balik rumah.

Tp Allah lebih syg kt tuptup.

Dia MATI .
Kt rumah kmi. Virus penyakit yg mengambil nyawanya tu dipercayai Hawar. Mmg tgh byk pon wktu tu kucing yg mnjadi mangsa.
(trmasuk Jojo)

Didi yg mndengaq brita tu pon teriyak berhinguih- hinguih tp xdaklah smpai ayaq mata darah. Bwahahahaha. Tp lepas tu, Didi happy ja sbb Pells ajak p dating kt Cmart smbil minum coolblog.
(itulahplaygirlnamanyaaaaaAGAIN)

So tamatlah crita cinta Didi n Tuptup yg xberapa nk Romeo n Juliet.

Hahahahahaha. Hope enjoy la nohh. Just lawak2 ja nih.
K Assalamualaikum. Byee. ><

Wednesday, September 17, 2014

Second Love Didi <3

Posted by ainulaliah at 9:57 PM 0 comments
Assalamualaikum.

Amboi . Bila pasai cinta ja cpt je kan bacaaaa. Ahaksss!

Well~ Act, mmg Didi ada bf dulu iaitu Garfield. Bf yg KEDUA. Yg pertama nnti sat.
Di bawah ialah serba sedikit ttg Garfield a.k.a. Pells.

Pells ialah seekor kucing yg dibuang  di tmn ini. Dgn x malunya, dia dtg kt rumah aku dn buat mcm rumah sendiri . Mmg la sblum ni kalo ada org/kwn/sedaramara yg mai, mmg  kmi suruh depa oppss diorang buat mcm rumah sendiri. Tp, kmi x sruh pon Pells buat mcm rumah sendri. Haish.

Abaikn perenggan atas ni yg mmg x dak point tp sekadar luahan perasaan yg dh lma terpendam.
Demn. (jgncarut!)

Lalu Didi pon jatuh cinta ngan Pells tp malangnya cinta mereka  terhalang (wuuuuu.ayat~) disebabkan tuan Didi yg tidak merestui hubungan mereka lalu membuang Pells kt market di Perlis. 
Sungguh tragis. 

Sejak itu , Didi pon mandi xbasah (walaupon dia xpernh mandi, tp aku taulaaa. :p ) , mkn pon x kenyang, tidur pon xlena . Hurm. Mmg sedih tgk dia wktu tu.

TAPI.... TAPI..
Bila dh bg ikan fresh dn susu kambing teruih terpancar senyuman kt muka dia.
LOL.
 
Iklan sat: 

Risau dengan kucing anda yg sering menangis sehingga bengkak mata? Mahu mengubatinya dengan segera tp bajet yg anda ada hnya sedikit? Belilah set happy food for cats di laman web berikut.

www.ainulcomelssfoodforcattobehappyaftereatit.com

Dgn harga serendah RM 67.00 anda mampu memiliki ikan 5 ekor dan susu kambing sebotol. Ini adalah harga termurah di pasaran setakat ini. Stok adalah terhad . Beli jgn x beli.Konpem happy lepas tu. Mmg berkesan tau x.

Testimoni:

Mmg saya x percaya mula -2 tu tp bila dh bg kucing saya mkn mmg ternyata berkesan. Terbaiiikk!
-Nur Husna Aqilah-

-IKLAN TAMAT-

So yg tu ja cerita utk hari ni.  Cerita ttg Didi dn Garfield yg terpaksa berpisah serta sedikit luahan perasaan dan iklan yg mmg the bomb. Kbhai. Asalamualaikum.

P/S: Yg pasal iklan tu jgn percaya tau. Pembohongan semata-mata sbb nk cri publisiti murahan . Pfftt. JANGAN CAYA!


HAHAHAHAHAHAHAHA. TEEHEE.







 

Polar Bear Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez